Априлци – малко градче скрило романтика и емоция в едно

bc00a55314585f57fd5b16006ad0bf8c

Град Априлци е разположен в планински район, в обширна котловина в подножието на първенеца на Стара планина – връх Ботев, недалеч от връх Марагидик. Създаден е чрез сливането на 4 големи села, които понастоящем са негови квартали: Ново село, Зла река, Видима и Острец. Сливането става през 1976 г. Името Априлци е избрано в чест на героичното участие на района във Априлското въстание.
Места за посещение в непосредствена близост:
• Девически манастир „Света Троица“ в квартал „Ново село“. Основан е през 1830 г. като семеен манастир. Включва еднокуполна черква и параклиса „Св. Иван Рилски“. През 1831 г. тук е донесено и първото печатно издание от светата Рилска обител. Първите обитателки на манастира били 40 монахини от съседните села. Манастирът е вързан е с героичните събития от времето на Априлското въстание. След опожаряването му от турците, е възстановен и е изградена и костница в памет на загиналите.
• Кръста над град Априлци: Внушителен със своя размер от 34 м, вижда се отдалеч, както през деня, когато слънцето се отрзаява в него, така и през нощта , когато свети над целят град. По случай 130-годишнината от Априлското въстание и 30-годишнината откакто Априлци е обявен за град и в памет на загиналите за свободата на България.
• Чешмата в центъра на Ново село на град Априлци, където на 2 май 1876г. се взема решение за обявяване на въстанието, и където пропукват първите пушки срещу пет вековната робия, по случай 90- годишния му юбилей е била построена чешма паметник. Надписа отпред на чешмата гласи: „Тук на 2 май 1876г. бе обявено въстанието против турско иго“. Отдясно е записана клетвата на Новоселските въстанници.От лявата страна са имената на революционния комитет.
• Паметник посветен на Новоселското въстание в град Априлци – построен е по случай 100 години от Новоселско въстание и обявяването на Априлци за град.
Туристически маршрути и преходи:
Веднъж посетили град Априлци – вие ще останете завинаги омагьосани от неповторимото очарование на този приказен свят – вековни зелени гори, съхраняващи митовете за смели юнаци и хайдути, омайни песни на птиците, кристални планински ручеи и свеж планински въздух!
За любителите на пешеходния туризъм в планината има живописни екопътеки и маршрути, водещи до интересни местности и забележителности
• Град Априлци -Връх Острец
От квартал Острец на град Априлци се стига до едноименния връх Острец.Маршрута е около 2 часа. Върхът се намира в пределите на национален парк Централен Балкан.
От връх Острец се разкрива невероятна панорама към град Априлци, която заслужава да се види!
• Хижа Тъжа – връх Русалка (Марагидик) – 1.15 часа
Красивият връх Русалка се издига северозападно от хижата. Изкачването му е леко и приятно, а денивелацията, която се преодолява е сравнително малка – около 400 метра. По добре очертана пътека в западна посока се набира плавно височина. След около 1 км пътеката се раздвоява – лявата траверсира под главното било изворите на река Тъжа и с огромна дъга извежда на Русалийска поляна. Дясната пътека продължава в северозападна посока и изкачва връх Русалка.
От него се открива широка панорама към цялото поречие на река Видима и град Априлци, към част от Северния Джендем и Предбалкана.По-популярно е старото име на върха – Марагидик. С него са свързани различни легенди и предания. Една легенда разказва за смела българка от този край, хвърлила се в бездните и намерила смъртта, за да се спаси от поругаването на поробителите. Друга легенда е за хубавата и капризна мома Мара, която обещала да стане изгора на този момък, който на ръце я изнесе на челото на стръмния връх. Намерил се такъв юнак, но на върха той умрял от изтощение. Трета легенда свързва този интересен връх с името на сестрата на Крали Марко. Едно от най-интересните предания е свързано със сестрата на цар Иван Шишман – княгиня Мара. Обречена за харема на султан Мурад, на път за Одрин тя минала по тия места. Княгинята пожелала да погледне родината си от този връх, изкачила се на него и от мъка по поробеното отечество от очите и потекли бистри сълзи. Те дали живот на река Тъжа и на името на върха и прохода източно от него – Марагидик (Марин проход).
• Познавателен маршрут „Видимското пръскало“
Познавателен маршрут „Видимското пръскало“ е част от туристическите атракции на Национален парк „Централен Балкан“ – вторият по големина в страната ни, опазващ изключителни и представителни горски и тревни екосистеми, запомнящи се пейзажи, невероятно богатство от видове! Маршрутът е създаден от Дирекцията на Парка, чрез обществена поръчка, финансирана от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната страна (ПУДООС).Пътешествието ще ви разкрие удивителната история на живата планина и нейните хора, ще чуете песента на водата, ще видите уникални растения и животни и ще се потопите в техния свят.• Пункт 1 – В началото ще научите повече за разнообразието на живота, мисията на „Централен Балкан“ и историята на Априлци. • Пункт 2 – В „Зелената класна стая“ ще се срещнете с растенията – полезни и просто красиви, с горските животни – с лапи, нокти, пернати и опашати, а ще има и интересни игри… • Пункт 3 – На входа на резерват „Северен Джендем“ ще се запознаете с пасищата и странните обитатели на „Централен Балкан“, ще научите приказката на водата от „буков корен“ … • Пункт 4 – Последното място предлага неповторима гледка към едно от чудесата на Парка – Видимското пръскало. Не я пропускайте!
Домашният уют и удобства, в съчетание с тишината и идилията на възрожденското градче тук ще Ви помогнат да чуете собствените си мисли, да успокоите сърцето и ума си, а защо не и да сътворите мечта! ОЧАКВАМЕ ВИ!

Leave Comment